Doel van deze website

Het doel van deze website is de presentatie van de astrofoto's gemaakt door mijn broer Erwin van der Velden. Na zijn overlijden op 27 september 2005 heb ik vele reacties mogen ontvangen van mensen die hun oprechte waardering over zijn werk lieten blijken. Erwin had zelf een website met hierop zijn foto's van de planeten. Deze foto's zijn op deze website geplaatst met al zijn andere astrofotografiewerk.

Ilse van der Velden, Erwins zus.

Over Erwin

Erwin kreeg al op vroege leeftijd zijn interesse in de astronomie. Op 7-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste telescoop en werd hij lid van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde te Rotterdam.

Op ongeveer 29-jarige leeftijd begon hij met astrofotografie. Met zijn analoge Olympus OM-1 camera en Minolta XE-5 camera wist hij zijn eerste foto's te maken op diafilm. In 2002 maakte hij zijn eerste webcam geschikt voor de fotografie van de planeten.

De Nederlandse hemel was niet donker genoeg en dit was voor hem één van de redenen om in maart 2003 te emigreren naar Brisbane in Australië. Hier werd hij lid van Southern Astronomical Society en the Brisbane Astronomical Society. In Leyburn heeft hij vele deepsky foto's genomen met zijn zelf in 2004 gemodificeerde Nikon D70 camera.

Met in achtneming van de mogelijkheden van zijn apparatuur wist hij door de combinatie van gedrevenheid, geduld en uitstekende kennis van fotobewerking sublieme astrofoto's te maken. Later specialiseerde hij zich in planetenfotografie. In 2003 wist hij gedetailleerde foto's te maken van Mercurius. Deze foto's zijn gebruikt ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

Door een noodlottig hartfalen is Erwin veel te vroeg overleden. Ter ere van wat hij voor de astrofotografie en de astronomie in het algemeen heeft betekend is in 2006 een planetoïde naar hem vernoemd. De op 25 januari 1999 ontdekte planetoïde "1999 BY25" door Mr. Urata heet voortaan "(14664) Vandervelden".

Erwin van der Velden

afbeelding

Amateur astrofotograaf.
Overleden op 27 september 2005 op 39-jarige leeftijd.

Planetoïde Vandervelden

afbeelding

Foto gemaakt door Greg Bock, Australië